Werkzaamheden bruggen Urkervaart

do 08 okt 2020, 11:37 UUR

Op dit moment en de komende tijd vinden er verschillende werkzaamheden aan bruggen over de Urkervaart plaats, waar de scheepvaart last van kan hebben.
Hoewel de renovatiewerkzaamheden aan de Arie de Witbrug op 26 oktober klaar zijn blijft de doorvaart richting Emmeloord beperkt. Dit wordt veroorzaakt door de schade aan de Tollebekerbrug, waardoor deze niet geopend kan worden. Op dit moment is nog onduidelijk of dit probleem dit jaar nog opgelost kan worden of dat dit langer gaat duren. Voor schepen hoger dan 2.40 meter betekent dit dat de Urkervaart voorlopig niet bevaarbaar is.


Arie de Witbrug

De renovatiewerkzaamheden aan de Arie de Witbrug waren gepland tot maandag 19 oktober. In verband met extra werkzaamheden is in overleg met de gemeente Urk besloten de brug nog een week langer te stremmen, nl. tot maandag 26 oktober. Vanaf die datum is de brug weer te bedienen voor de scheepvaart en is de huidige hoogtebeperking van 2.40 meter niet meer van kracht.

Zwolsebrug  

Van 19 oktober tot 15 november worden de remmingwerken en de wachtsteigers in het water aan beide zijden van de Zwolsebrug vernieuwd. Voor de uitvoering van deze werkzaamheden hoeft de brug niet gestremd te worden. Omdat er werkschepen in de Urkervaart liggen is het voor passerende schepen wel van belang langzaam en voorzichtig te varen.

Tollebekerbrug

Doordat de Tollebekerbrug aangevaren is door een schip, is de brug zodanig beschadigd dat deze momenteel niet geopend kan worden. Daarom geldt er nu een hoogtebeperking van 2.40 meter. Op dit moment word onderzocht of deze beschadiging snel gerepareerd kan worden of dat dit in één keer meegenomen wordt met de geplande renovatie van de brug in januari 2021. Half oktober is hier meer duidelijk over. De verwachting is dus dat de brug voorlopig nog buiten bedrijf blijft.

Scheepvaart Noordoostpolder richting Emmeloord

Zolang de Tollebekerbrug niet gerepareerd is, is de Noordoostpolder voor schepen (hoger dan 2.40 meter) vanaf 1 oktober alleen nog bereikbaar via de Voorstersluis bij Kraggenburg en de Marknessersluis in Marknesse.  Voor deze route geldt dat deze alleen bevaarbaar is voor schepen van maximaal 39 meter.  Vanaf 1 oktober is nl. de renovatie aan de Friese Sluis in het noorden van de Noordoostpolder gestart, waardoor de toegang via de Lemstervaart tot 21 december ook gestremd is.

Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen

De renovatie van de Arie de Witbrug, de Zwolsebrug, de Tollebekerbrug en de Friese Sluis zijn onderdeel van het provinciale project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. In dit project worden 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen in Flevoland opgeknapt. Het project is begin dit jaar gestart met de Urkersluis en in 2023 zijn de renovaties van alle bruggen en sluizen klaar.
Na de renovatie van de Friese Sluis staat begin volgende jaar de Tollebekerbrug op het programma (18 januari tot 7 maart) en in het voorjaar de Zwolsebrug (17 mei tot 4 juli).

Afbeelding Werkzaamheden bruggen Urkervaart
facebooktwitteryoutube