‘We willen niet dat Urk verhardt’

do 07 jan 2021, 15:35 UUR

Urk - Burgemeester Cees van den Bos van Urk deed in zijn nieuwjaarstoespraak maandagavond 5 januari een oproep aan ouders van relschoppende jongeren om in gesprek te gaan met hun kinderen en aan te kloppen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of de kerkenraad.

‘We hebben een steeds beter beeld van wie de jongeren zijn, hun namen en achtergronden, Het doet me pijn en ik vraag me af; waar zijn de ouders. Ik spreek ze aan op hun verantwoordelijkheid. Als u weet dat ze er bij betrokken zijn, wat doet u dan. Klop bij ons aan. Schaam u niet, u staat niet alleen en wij staan om u heen’, aldus de burgemeester, die in zijn speech terugkeek op drie bewogen eerste maanden van zijn burgemeesterschap op Urk.

Met de vuurwerkonlusten gooit de jeugd de goede naam van Urk te grabbel, stelt Van den Bos. ‘Aan de andere kant heb ik ook mooie dingen zien gebeuren, zoals het burgerinitiatief van de ouderwacht, dat zelfs landelijk navolging krijgt. Het laat zien dat we niet willen dat Urk verhardt en polariseert.’ Ook waardeerde hij de eensgezinde oproep van de 18 predikanten van Urk aan jongeren om de rust te bewaren en niet de straat op te gaan.

Van den Bos stak de vissers, die onzekere tijden tegemoet gaan vanwege veranderende wetgeving, een hart onder de riem. ‘Urk is vis, wij trekken samen op.’ Ook zal de gemeente dit jaar samen met provincie en rijk werk maken om de stikstofhorde te nemen zodat de Maritieme Servicehaven gerealiseerd kan worden.


Bron: NDC Mediagroep
Afbeelding ‘We willen niet dat Urk verhardt’
facebooktwitteryoutube