Vlinders tellen in het Kuinderbos

wo 28 apr 2021, 09:59 UUR

Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer organiseert voor de zesde keer een grote vlindertelling in het Kuinderbos (Noordoostpolder) tijdens de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting.

De organisatie is zodanig aangepast, zodat het voor iedereen veilig is. Harco zoekt mensen die het leuk vinden om op zondagmiddag 18 juli vlinders te komen tellen. Als je (enige) vlinderkennis hebt, is dat heel helpend.


De presentatie van Kars Veling van de Vlinderstichting is in een YouTube film gegoten. Hierdoor kunnen de vlindertellers zich thuis al optimaal voorbereiden. Kars laat in de film de eigenaardigheden van de verschillende vlindersoorten zien en vertelt welke kenmerkende vlinders  je in het Kuinderbos kan spotten. Op de vlinderteldag zelf wordt er in kleine groepjes geteld, waarbij de 1,5 meter heel goed gewaarborgd kan worden, als dat dan nog nodig mocht zijn. Er zijn 30 telroutes, verspreid over het gehele Kuinderbos. Iedereen krijgt een vlinderzoekkaart die je mag houden om thuis verder te speuren. De telresultaten worden die middag meteen bekend gemaakt. Iedereen die meetelt krijgt de uitslag via de mail toegestuurd.


Boswachter Harco doet veel om het Kuinderbos voor vlinders aantrekkelijk te maken en te houden, zoals bosrandenbeheer, gefaseerd maaien, maaien en afvoeren en de begrazing afstemmen op vlinders. Dat heeft zijn uitwerking, want het Kuinderbos is inmiddels vele vlindersoorten rijk. Tijdens de vlindertelling in 2020 werden met ongeveer 80 vrijwilligers 2964 vlinders van 27 verschillende soorten geteld. Help mee om van het Kuinderbos weer de grootste wilde vlindertuin van Nederland te maken en meld je aan bij boswachter Harco Bergman!


De telling vindt plaats op zondag 18 juli van 13 uur tot ongeveer 15 uur in het Kuinderbos.
Vooraf aanmelden via dit formulier: KLIK HIER

Een maand voorafgaand aan de telling ontvang je een mail met nadere info over de telling.

Afbeelding Vlinders tellen in het Kuinderbos
facebooktwitteryoutube