Vier jaar cel voor vergisbom op Urk

zo 11 okt 2020, 10:00 UUR

Urk - Een 24-jarige inwoner van Espel is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het veroorzaken van een explosie in een woning in Urk, de zogenaamde vergisexplosie.

De straf pakt hoger uit dan de eis. De officier van justitie vond een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, passend bij de gepleegde aanslag. Op zondag 3 november gooide de man met een handlanger van Urk een vuurwerkbom naar binnen bij een woning aan de Golfoploop in het dorp.

De mensen voor wie de bom bedoeld was, woonden echter niet op dit adres. De bom was bedoeld voor een vrouw elders in de straat die zich op Facebook beklaagd had over het afschieten van illegaal vuurwerk in het dorp. De explosie was nu in de woning van een jong gezin. Het pand liep enorme schade op; deuren en muren werden weggeblazen en er was veel gebroken glas. De bewoners bleven wonderwel ongedeerd.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de veiligheid van de familie in hun eigen huis in gevaar heeft gebracht, aldus het vonnis. De verdachte zag bovdien nog in een proeftijd vanwege een eerdere veroordeling. De man uit Espel, die niet wilde meewerken aan een psychologisch onderzoek, toonde met deze aanslag weinig geleerd te hebben van zijn eerdere fouten.

De tweede verdachte in deze zaak, een 28-jarige man van Urk, die de vuurwerkbom heeft gemaakt, is uitgesteld naar 23 december.


Bron: NDC Mediagroep
Afbeelding Vier jaar cel voor vergisbom op Urk
facebooktwitteryoutube