Verwerking gft-afval waarschijnlijk van Orgaworld naar HVC

zo 05 sep 2021, 11:00 UUR

De verwerking van het gft-afval uit Lelystad, Urk, Noordoostpolder en Dronten wordt waarschijnlijk vanaf januari door inzamelaar HVC overgenomen. Dat blijkt uit een brief van het gemeentebestuur van Noordoostpolder aan de gemeenteraad.

Groente, fruit en tuinafval van deze gemeenten ging de afgelopen twintig jaar naar Orgaworld in Lelystad, maar de contracten lopen per januari af. Vanwege aanbestedingsregels mogen deze contracten ook niet meer worden verlengd. De gemeenten hebben gekeken naar de mogelijkheid om de verwerking van gft Europees aan te besteden, maar uit een verkenning zou zijn gebleken dat dit onzeker en risicovol is.

Omdat de gemeenten al intensief met HVC samenwerken voor de inzameling van ander afval, mogen ze het gft ook bij dit Noord-Hollandse bedrijf onderbrengen. De verplichting om aan te besteden, geldt dan niet.

Urk en Dronten hebben volgens de gemeente Noordoostpolder al besloten om over te stappen naar HVC. Lelystad zou dat ook van plan zijn. Almere heeft nog geen besluit genomen, maar het contract van deze gemeente met Orgaworld loopt pas op 1 juli volgend jaar af. Zeewolde werkt als enige Flevolandse gemeente op dit moment al met HVC.

Omdat HVC een hoger tarief rekent dan Orgaworld zullen de kosten voor het inzamelen en verwerken van gft-afval volgens de gemeente Noordoostpolder 'beperkt' toenemen.

Luierafval niet meer bij gft
Wat ook verandert per 1 januari is dat luierafval niet meer bij het gft mag worden gegooid. Dit komt niet door de overstap van Orgaworld naar HVC, maar doordat er landelijk strengere regels gaan gelden. Die gelden zowel voor de mate van vervuiling van gft-afval als voor het compost dat van dit gft-afval gemaakt wordt.


Bron: Omroep Flevoland

Afbeelding Verwerking gft-afval waarschijnlijk van Orgaworld naar HVC
facebooktwitteryoutube