Verhoging bovengrens Starterslening biedt starter meer kans

zo 02 mei 2021, 08:07 UUR

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor de voorwaarden van de Starterslening aan te passen. Het gaat onder andere om een verhoging van de maximale koopprijsgrens van €180.000 naar €220.000. Dit vanwege het stijgen van de woningprijzen. De gemeenteraad vroeg het college begin dit jaar opnieuw naar de voorwaarden van de Starterslening te kijken. Dit is één van de acties uit de nieuwe woonvisie. Op 25 mei bespreekt de commissie de nieuwe voorwaarden voor de Starterslening.

Verhogen van koopprijs om aan te blijven sluiten bij de markt
Om aan te sluiten bij de markt heeft de gemeente onder andere een vragenlijst uitgezet onder makelaars, ontwikkelaars, aannemers en bouwers in de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente gekeken naar de woningvoorraad en de WOZ-waarde van de woningen. Wethouder Uitdewilligen “Om starters te helpen is het belangrijk dat de Starterslening aansluit bij de woningmarkt. Dit biedt onder andere jongeren de ruimte om eerder een woning te kopen.”

Wat is de Starterslening?
De Starterslening is een lening waarmee een starter nét een beetje extra kan lenen voor het aankopen van de eerste woning. De Starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de koopprijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank. In Noordoostpolder gaat het om de aankoop van een bestaande woning met een koopprijs van minimaal €140.000 tot maximaal €220.000. De Starterslening bedraagt maximaal 20% van de koopprijs, met een maximum bedrag van €36.000.

Hoe werkt de Starterslening
De middelen die de gemeente eerder al beschikbaar stelde (in totaal €654.000) zitten in een zogeheten revolverend fonds. In een revolverend fonds komt het uitgeleende geld weer terug zodat het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Dit betekent dat er niet op elk moment geld beschikbaar is voor een Starterslening. Informeer bij gemeente voor de actuele stand van zaken.
In de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente 10 starters kunnen helpen met deze lening. In 2021 zijn twee leningen verleend.

Afbeelding Verhoging bovengrens Starterslening biedt starter meer kans
facebooktwitteryoutube