Urkersluis en brug zaterdag 18 april weer open

zo 19 apr 2020, 09:00 UUR

De renovatie van de Urkersluis en de brug over de sluis is succesvol verlopen. Ondanks de beperkende maatregelen als gevolg van de Corona-crisis zijn de werkzaamheden na negen weken, precies volgens de planning, afgerond. Dat betekent dat de brug sinds zaterdag 18 april weer open is voor het verkeer en de sluis weer gebruikt kan worden door de scheepvaart. De grootste klus was het vervangen van het bediensysteem en de besturing van de brug en de sluis. 

De Urkersluis is de eerste van de 16 locaties, waar de provincie aan de slag is gegaan met het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’ en dus ook de eerste plek waar het nieuwe bediensysteem is geïnstalleerd. De bouw van dit nieuwe bediensysteem is een belangrijk onderdeel van dit grote renovatieproject.
Alle 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen worden sinds 2014 vanuit één bediencentrale op het provinciehuis bediend. Dit centraal aangestuurde systeem wordt nu dus vervangen. De bruggen en sluizen worden weliswaar vanuit één punt aangestuurd, maar elke brug en sluis heeft een eigen manier van bedienen. Door dit nu universeel te maken wordt de aansturing en het beheer makkelijker, maar vooral ook veiliger. Bovendien beschikken we na de renovatie weer over een systeem dat voldoet aan de nieuwste technologische inzichten. We verwachten dat hiermee ook minder storingen optreden.
Op twee plaatsen in de provincie worden ook nood-bediencentrales gebouwd. Mocht de centrale op het provinciehuis uitvallen, dan kunnen de bedienmedewerkers straks uitwijken naar de noodcentrale of bij de Urkersluis op Urk of bij de Noordersluis in Lelystad.

Na de renovatie van de Urkersluis volgt in september de Arie de Witbrug op Urk en in oktober de Friese Sluis, helemaal in de noordpunt van de Noordoostpolder, vlakbij Lemmer.

Afbeelding Urkersluis en brug zaterdag 18 april weer open
facebooktwitteryoutube