Urker kotter zinkt voor Franse kust, vijfkoppige bemanning gered

do 24 dec 2020, 08:15 UUR

Een Urker kotter is woensdagavond voor de Franse kust omgeslagen en gezonken. De vijfkoppige bemanning is daarbij gered. Dat bevestigt de gemeente Urk.

Het gaat om de UK-160. De oorzaak van het zinken was volgens de gemeente dat het verwerkingsdek van de kotter vol liep met water. Het wegpompen van het water lukte niet meer. Daarop sloeg de schipper alarm en moest de bemanning in overlevingspakken het schip verlaten

Vier vissers zijn door de bemanning van een andere Urker kotter uit zee gehaald, de vijfde opvarende door een reddingshelikopter. Kottereigenaar Jacob Brands uit Urk stapte na de onheilspellende berichten vanaf het schip meteen in de auto en is inmiddels in Frankrijk aangekomen. Hij is behoorlijk geschrokken door het zinken van de UK-160.

"Het ergste is dat je in Nederland zit en je vanuit daar helemaal niets kunt doen. Gelukkig droegen de bemanningsleden allemaal een overlevingspak toen ze van het schip af moesten. Ook is het water van het Kanaal nu gelukkig nog niet heel koud en kun je het in zo'n pak nog bijna anderhalf uur volhouden."

Brands heeft nog geen contact kunnen krijgen met de opvarende die door de helikopter is meegenomen. De kottereigenaar probeert hem als eerste op te zoeken in Boulogne-sur-Mer. De andere vier vissers kwamen in de nacht van woensdag op donderdag in de havenplaats aan. Brands gaat de kotterbemanning meteen terugbrengen naar Urk. "Die mannen gaan nu als eerste terug naar hun families."

Burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer spreken hun dankbaarheid uit voor de redding.


Bron: Omroep Flevoland
Afbeelding Urker kotter zinkt voor Franse kust, vijfkoppige bemanning gered
facebooktwitteryoutube