'Urk steekt middelvinger op naar gezag’

di 26 jan 2021, 10:52 UUR

Urk - 'Het protest afgelopen zaterdag op Urk was zeer visueel en shockeert, maar het verbaast mij niet'. Dit zegt Matthias Declercq, schrijver van het recente boek 'De ontdekking van Urk', waarvoor hij in 2019 een half jaar in het dorp bivakkeerde.
'In de kern gaat het net als tijdens eerdere rellen om een groot verzet tegen de overheid. Die weerzin bestond al tijdens de inpoldering en later tegen de Brusselse visquota’.

De coronacrisis met de lockdown, het vuurwerkverbod en nu ook weer de avondklok heeft die Urker onvrede allen maar verscherpt, legt de Vlaming uit. 'Aanvankelijk was het protest van zaterdag bedoeld als een vreedzame stille tocht, maar de jeugd heeft het gekaapt’.

Er is volgens Declercq nog een reden waarom Urker reljeugd steeds heftiger en respectlozer tekeergaat. Jarenlang hebben ouders en politici illegale kroegen gedoogd. 'Urk heeft ervan weggekeken. Men deed alsof jongeren er vier-op-een-rij speelden, terwijl het ging om drank en drugs. Zo is een losbandige mentaliteit gekweekt waarbij de Urker jongeren zich God wanen'. Dat bleef redelijk verborgen, tot de coronacrisis noopte om illegale kroegen te sluiten. Sindsdien is het vrijwel elke zaterdagavond raak.


Bron: NDC Mediagroep


Afbeelding 'Urk steekt middelvinger op naar gezag’
facebooktwitteryoutube