Urk heeft vanaf nu een zalmautomaat

zo 04 apr 2021, 08:23 UUR

Urk heeft sinds donderdag een automaat met ambachtelijk gerookte zalm in de haven staan. In het apparaat zitten 84 zalmmoten en blikjes en flesjes drinken. Anja Keuter zette de automaat op de oprit van haar huis. De Urkse benadrukt dat het geen 1-aprilgrap is. "Dat dachten mensen, maar ik had niet bij 1 april stilgestaan", lacht ze.

Keuter heeft een kotter en een visgroothandel en woont aan de haven. Zij gaf donderdag in een tweet aan dat ze de zalmautomaat geplaatst had. De Urkse keek de kunst af van één van haar klanten. Die heeft een gekoeld apparaat met zalm staan aan de poort van zijn boerderij. "Samen met de klant hebben we gezegd: we gaan er eerst eentje bij mij neerzetten en gaat dat lukken, dan zetten we heel Nederland vol", verklaart Keuter. "Ik woon hier en iedere toerist die hier langskomt, ziet 'em staan. Dus we dachten we gaan het eerst eens proberen op deze plek."

Met de zalmautomaat kan je op elk moment van de dag een stuk vis krijgen. "Je hoeft niet in een rij te staan bij een winkel en het is helemaal coronaproof natuurlijk", verklaart Keuter. De ondernemer geeft aan dat ze de APV heeft nageplozen of ze de automaat mocht plaatsen. Volgens Keuter mag het. De positieve reacties sterken de Urkse in haar initiatief voor de automaat. "Iedereen zegt: wat een geweldig idee, geniaal, gat in de markt." Ook voorbijgangers op straat zijn enthousiast. "Wat deze dame gedaan heeft, is natuurlijk prachtig", zegt een toerist. "Ik vind het een uniek idee", laat een Urker weten.

De automaat staat in elk geval van maandag tot en met zaterdag buiten. Nu gaat het apparaat in de avond nog naar binnen, binnenkort staat de automaat 24 uur per dag overkapt. De voorbijgangers die Omroep Flevoland sprak, haalden geen zalmmoot uit de automaat. Toch is Keuter ervan overtuigd dat de automatiek een gat in de markt is. "Dit gaat absoluut lukken, want het is zo makkelijk om even een zalm uit de automaat te trekken." Mogelijk gaat er in de zomer ook gerookte paling in het apparaat.


Bron: Omroep Flevoland

Afbeelding Urk heeft vanaf nu een zalmautomaat
facebooktwitteryoutube