Urk heeft genoeg eigen helden voor Straatnamen

vr 06 nov 2020, 14:48 UUR

Urk - Uit een niet representatieve enquête van het CDA Urk blijkt dat er op het dorp niet al te veel animo is om straatnamen in de nieuwe Zeeheldenwijk te vernoemen naar zeehelden die bloed aan hun handen hebben. Liever lokale (zee)helden zo blijkt uit de raadpleging.
De naam van de brug die de wijk ontsluit is al gekozen: Michiel de Ruyterbrug, maar zo zegt een van de respondenten 'het zou toch erg zijn als er willens en wetens een straat vernoemd zou worden naar de slachter van Banda', oftewel Jan Pieterszoon Coen.
Urk heeft zelf nog genoeg helden, maar ook Petrus Plancius verdient een straatnaam in deze wijk. Hij was predikant, Nederlands bekendste cartograaf en één van de oprichters van de VOC en ook initiatiefnemer van de reis naar Nova Zembla. En niet onbelangrijk: hij was de voorvader van enkele Urker families.

Verder wordt de Urker zeeheld Hessel Snoek genoemd, maar ook echte zeehelden die hun leven waagden om anderen te redden zoals Dorus Rijkers en de gebroeders Toxopeüs. 'Beter dan oorlogszeehelden die ook aan slavenhandel en moordpartijen meededen.' Abel Tasman zou ook op een bordje mogen prijken, net als Frits Bode die Urk muzikaal op de wereldkaart heeft gezet. En wat te denken van de held Lub J. Kramer, die als wethouder wist te voorkomen dat het plan van burgemeester Schipper (naar wie nota bene wel een kade is vernoemd) om het hele oude dorp te saneren doorging.


Bron: NDC MediagroepAfbeelding Urk heeft genoeg eigen helden voor Straatnamen
facebooktwitteryoutube