Ravage op N50 bij Kampen

ma 10 aug 2020, 07:39 UUR

De N50 bij Kampen is weer open na het ernstig ongeval, waarbij gistermiddag zes personen waren betrokken.  Zeven personen werden naar het ziekenhuis vervoerd. De gewonden zijn wonder boven wonder buiten levensgevaar. De ravage was groot en de weg ging pas na middernacht weer open. Een weggelopen hond wordt nog vermist.

Wat er zich precies heeft voorgedaan is vooralsnog onduidelijk. Meerdere auto's lagen op hun zij aan de kant van de weg, van een camper was weinig meer over. Brandweer, politie en ambulance kwamen naar de plek van het ongeval. Ook landden twee traumahelikopters, maar uiteindelijk werd niemand met een traumahelikopter afgevoerd. De gewonden zijn buiten levensgevaar, meldde voorlichter Jan Wittenberg.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van het viaduct Cellesbroek op het gedeelte van de N50 waar geen middengeleider aanwezig is. De weg ging daarna in beide richtingen op slot, geadviseerd werd om om te rijden. Het verkeer wat stond te wachten op de N50 werd onder begeleiding gekeerd. De politie deed een nadrukkelijke oproep niet naar het ongeval te komen.

De situatie werd opgeschaald naar een zogenaamd Grip 1-situatie. Dat hield in dat ter plekke een soort commandopost wordt ingericht en hulpdiensten gecoördineerd samenwerken. Toegangswegen naar het ongeval werden door politie en handhavers van de gemeente afgezet. Op viaducten eromheen stonden niettemin mensen van een afstand te kijken.

Burgemeester Bort Koelewijn werd constant op de hoogte gehouden, ook stuurde hij de hulpdiensten aan. ,,Zover ik weet zijn zeven gewonden naar het ziekenhuis gebracht, en gaat het in totaal om zestien mensen die bij het ongeval betrokken zijn.” Koelewijn had ook contact met het ‘team bevolkingszorg’, dat werd ingeschakeld in geval van crisis. ,,We wilden vanwege de hitte geen files. Ook daar hebben we op ingezet.”

In de camper zaten ook vier honden. Drie daarvan konden na het ongeval snel gevangen worden, maar de vierde zette het op een lopen. Het dier is nog steeds spoorloos. De bergingswerkzaamheden en het onderzoek naar de toedracht nam nog de hele avond in beslag. Pas na middernacht ging de N50 weer open voor verkeer.

Bron: de Stentor
facebooktwitteryoutube