Raad hoopt in december bevindingen Westmaas te horen

wo 18 nov 2020, 15:42 UUR

De gemeenteraad van Noordoostpolder hoopt volgende maand van waarnemend burgemeester Westmaas te horen wat hij tot nog toe heeft gedaan om de verhouding tussen raad, college en ambtenaren in kaart te brengen en te verbeteren.

Westmaas zal de gemeenteraad tijdens een openbare raadsvergadering bijpraten. Wanneer die vergadering plaatsvindt, moet nader worden bepaald.

De waarnemend burgemeester kondigde onlangs aan dat hij de raad tijdens een informele, besloten bijeenkomst wilde bijpraten. De oppositie was het daar niet mee eens. Omdat tenminste zes raadsleden het onderwerp in een reguliere raadsvergadering willen bespreken, moet daarvoor nu -zoals de Gemeentewet voorschrijft- een datum worden gepland. De voor maandag 16 november aangekondigde informele sessie ging daarom uiteindelijk niet door.

Complicerende factor is dat meerdere fracties het onderwerp niet in een digitale vergadering willen bespreken, maar er fysiek voor bij elkaar willen komen. Op dit moment is dat vanwege de coronaregels nog niet mogelijk. De griffie en de raad hebben goede hoop dat de vergadering volgende maand wel kan plaatsvinden. Overigens hebben op dit moment drie raadsleden in Noordoostpolder corona of zijn herstellende daarvan. Ook bij tenminste één burgerraadslid is een besmetting vastgesteld.

Waarnemend burgemeester Westmaas kreeg ruim een jaar geleden van Commissaris van de Koning Leen Verbeek de opdracht om de gang van zaken binnen het gemeentehuis te onderzoeken. Aanleiding was het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman.

Westmaas maakte de afgelopen maanden meerdere keren duidelijk weinig trek te hebben om over zijn bevindingen verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad, maar zegde dit uiteindelijk toch toe.

De gemeentelijke rekenkamer oordeelde in april van dit jaar dat er van alles mis was in het gemeentehuis. Zo zouden niet burgemeester en wethouders, maar de ambtenaren in het gemeentehuis de leiding hebben. Het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad, stelde zich volgens de rekenkamer te zwak en afwachtend op en was onderling erg gepolariseerd. De kritiek maakt bij de raad veel los.


Bron: Omroep Flevoland


Afbeelding Raad hoopt in december bevindingen Westmaas te horen
facebooktwitteryoutube