Ongeregeldheden met zwaar vuurwerk op Urk

zo 22 nov 2020, 11:19 UUR

Urk - Een grote groep jongeren heeft zaterdag de hele avond voor onrust gezorgd op Urk. De aanleiding voor de ongeregeldheden waarbij veel vuurwerk afgeschoten werd is onduidelijk, wellicht heeft het te maken met eerdere boetes bij corona-overtredingen en gesloten jeugdhonken.

In het Wilhelminapark werd een auto in brand gestoken. Ook op de rotonde De Akkers/Lange Dam werd brand gesticht. Willekeurig afval, een scooter en kliko’s uit nabijgelegen tuinen moesten het ontgelden. Tevens staken de jongeren zwaar illegaal vuurwerk af. Brandweerlieden en politieagenten werden tijdens hun werk bestookt met vuurwerk.

Toen het rond 21:30 uur begon te escaleren, trok de politie zich terug en werd assistentie van andere korpsen ingeroepen. Later op de avond kwam er versterking van de politie uit de omliggende regio’s. Er waren zeker 20 politiewagens, waaronder hondengeleiders, aanwezig.

Rond middernacht keerde de rust langzaam terug in het dorp. De brandweer doofde de smeulende resten op de rotonde, terwijl de politie de nog overgebleven mensen naar huis stuurde. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Een deel van de rellende jeugd was verkleed als zwarte piet. Het is niet duidelijk wat de precieze aanleiding voor de ongeregeldheden was. Mogelijk is het een reactie op de actie van vorig weekend, waarbij politie en gemeente tientallen bekeuringen uitschreven aan jongeren die zich niet hielden aan de coronaregels. Tevens zijn de jeugdhonken in het vissersdorp gesloten, waardoor jongeren alternatieven zoeken om hun weekend in te vullen.


Bron: NDC Mediagroep


Afbeelding Ongeregeldheden met zwaar vuurwerk op Urk
facebooktwitteryoutube