Nieuwe appartementen voor oude inwoners dorpen

za 16 okt 2021, 14:00 UUR

Nieuwbouwproject ‘De Jachtstaete’ in Tollebeek is vrijdag officieel in gebruik genomen. Het initiatief voor de bouw van de 21 woningen kwam uit het dorp zelf.

"Dorpsbelang heeft de bal aan het rollen gebracht", zegt Jan Swart, oud-voorzitter van de vereniging. Hij is eigenlijk de kartrekker van het initiatief, dat voor hem al ruim tien jaar geleden begon. "Als Dorpsbelang wilden we zorgen dat de mensen die ons dorp opgebouwd hebben in het dorp konden blijven wonen. Zij zoeken vaak een kleinere woning, een appartement, maar die waren hier niet of nauwelijks."

Niet een projectontwikkelaar of de overheid zette dus de eerste stap voor dit project, maar Dorpsbelang. De gemeente werkte graag mee en dat resulteerde in het zogenoemde 'inbreidingsproject' in Noordoostpolder. Wethouder Marian Uitdewilligen (CDA) was aanwezig bij het feestje.

"Noordoostpolder is zo’n 80 jaar oud nu", stelt ze. "Er zijn vroeger veel scholen gebouwd. Tegenwoordig willen we graag één school in een dorp. Op de plek van de afgebroken Mariaschool in Tollebeek kon daarom dit woningbouwproject tot stand komen." De wethouder verwacht dat er in de komende jaren meer van dit soort projecten in de dorpen komen. "In onder andere Rutten zijn we al bezig."

De Jachtstaete bestaat uit tien appartementen, vier 2-onder-1 kap woningen en zes rijtjeshuizen. "De woningen zijn voor starters", legt Swart uit. "De appartementen met name voor oudere inwoners, de mensen die Tollebeek mede hebben opgebouwd. Op hen moeten we zuinig zijn."


Bron: Omroep Flevoland

Afbeelding Nieuwe appartementen voor oude inwoners dorpen
facebooktwitteryoutube