Lokale omroepen gaan op DAB+

di 12 mei 2020, 09:23 UUR

Emmeloord-Urk: De lokale omroepen, RTV527, OZO NOP, Radio Emmeloord, Hotradio en Urk FM gaan binnenkort uitzenden via DAB+. De 5 omroepen hebben onlangs hun vergunning mogen ontvangen van het Agentschap Telecom.


RTV527, OZO NOP, Urk FM en Broadcastparts BV (Hotradio) tekenden afgelopen week de samenwerking overeenkomst. Er wordt een complete zender gekocht en ze hopen vanaf 1 juni in de lucht te kunnen.
In Emmeloord komt de ‘hoofdzender’ te staan die ervoor moet zorgen dat de Noordoostpolder voor 100% gedekt wordt. Op Urk komt een (zogeheten) ondersteuningszender. Deze geeft een indoordekking tot 80 % van de Noordoostpolder en op Urk een 100% dekking.

Urk FM hoopt na goedkeuring van de CvdM (Commissariaat van de Media) met een 2e kanaal komen. Dat zal een themakanaal worden. Urk FM zendt dit themakanaal al via internet uit. Daarop is enkel Geestelijke muziek te beluisteren.
DAB+ staat voor "Digial Audio Broadcasting". In het Nederlands betekend het Digitale Audio Uitzending. Al jarenlang luisteren we naar analoge FM radio. Wat iedereen wel kent is de ruis die soms te horen is. Ook zijn niet alle stations overal even goed te ontvangen. Gelukkig is er, net als bij de TV, ook digitale radio. Dit krijgt de naam DAB+ radio. Sinds een aantal jaar is de dab standaard in Nederland en wordt deze gebruikt door alle grote radiozenders.


Voordelen DAB+ Radio

+ Geen ruis meer (het station werkt of het werkt niet);
+ Geen frequenties meer onthouden (je krijgt direct een lijst met zenders en namen);
+ 1 Frequentie per zender;
+ Betere geluidskwaliteit;
+ Meer informatie kan meegestuurd worden (het station kan direct artiest/titel weergeven op je radioscherm)



Afbeelding Lokale omroepen gaan op DAB+
facebooktwitteryoutube