In Flevoland vooral meer WW-uitkeringen vanuit horeca en uitzendbureaus

zo 19 apr 2020, 10:00 UUR

Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland nam in maart toe. Vooral uitzendkrachten en horecapersoneel verloren hun baan. Maar ook meer winkelpersoneel en chauffeurs deden een beroep op een WW-uitkering. Door de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus Covid-19 viel een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren zoals horeca, cultuur, detailhandel non-food en transport.


In maart ontstonden in Flevoland 1.101 nieuwe WW-uitkeringen. Er werden 763 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in maart met 56% toe ten opzichte van februari. In voorgaande jaren was het aantal nieuwe uitkeringen in maart juist lager dan in februari. Zo was in maart 2019 het aantal nieuwe WW-uitkeringen 4% lager dan in februari 2019.
Afgelopen maand nam landelijk vooral het aantal nieuwe uitkeringen toe vanuit de horeca en catering, uitzendbedrijven en de cultuursector. In deze sectoren verloren vooral veel jongeren hun baan. De uitbraak van het coronavirus en de ‘intelligente lockdown’ legden de werkzaamheden stil in sectoren als horeca en cultuur, sport & recreatie. Maar ook in de detailhandel, non-food en vervoersector viel een groot deel van de werkzaamheden weg. Vanuit deze sectoren kwamen ook meer mensen in de WW terecht. Andere sectoren merkten op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in zorg & welzijn de werkgelegenheid toe en daalde het aantal WW-uitkeringen. Ook in de bouw nam het aantal WW-uitkeringen nog af, een gevolg van herstel na de bouwstop in de winter.

Eind maart telde Flevoland 6.950 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de Flevolandse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland nam in maart toe met 331 uitkeringen (4,8%) ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Flevoland nog altijd 804 lager (10,3%).

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind maart uit op 250.400. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 240.200. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 10.200 (4,3%). In alle provincies nam de WW toe. Een jaar eerder telde Nederland nog 267.700 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 17.300 uitkeringen (-6,5%). Op jaarbasis daalde de WW in alle provincies.Afbeelding In Flevoland vooral meer WW-uitkeringen vanuit horeca en uitzendbureaus
facebooktwitteryoutube