Graafwerkzaamheden Urkerveld afgerond

zo 18 okt 2020, 09:09 UUR

De graafwerkzaamheden voor de inrichting van het Urkerveld zijn afgerond. Het Flevo-landschap heeft het pad door het nieuwe natuurgebied aan de rand van Urk direct na afronding weer opengesteld voor publiek.

Het Urkerveld verbindt het Urkerbos met de dijk en is een natuurparel in wording. Vanaf half augustus hebben graafmachines gewerkt aan een brede slenk met structuurrijke oevers in het voormalige akkerland. Zo houdt het gebied meer water vast. De vrijkomende grond is langs de bosrand gelegd. Daarin worden later dit jaar struiken geplant, als overgang tussen open landschap en bos. Denk aan rode kornoelje, sleedoorn en meidoorn. Hierin kunnen zomertortel en boompieper gaan broeden.

Het Urkerveld kan zich nu gaan ontwikkelen tot vochtig grasland met veel insecten, vlinders, libellen en veel vogels. Ze vinden er voedsel en kunnen er voor nageslacht zorgen. Zo ligt het natuurgebied langs een veelgebruikte trekvogelroute en kan het graspiepers, veldleeuweriken en grutto’s aantrekken. Dit voorjaar broedden er al gele kwikstaarten, te herkennen aan een wippende staart en gele borst en buik.

Het gebied is voor wandelaars en fietsers goed te beleven vanaf een mooi pad over het Urkerveld en vanaf de dijk. ‘De Urkers zijn trots op hun Urkerbos. We hopen dat ze straks net zo trots zijn op het Urkerveld als dat wij dat nu zijn’, aldus beheerder Roelof Duijff van Het Flevo-landschap.

Honden zijn in het Urkerveld overigens niet welkom, net als op het aansluitende stuk dijk. Dit voor de rust en veiligheid van vogels en andere bewoners van het natuurgebied. Op termijn gaan er ook runderen lopen om het gebied te helpen beheren. Het is met borden ter plaatse aangegeven. In het Urkerbos zelf zijn honden wel welkom.

De ontwikkeling van het Urkerveld (29 hectare) is mogelijk gemaakt door het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland, en in samenwerking met de gemeente Urk.

Afbeelding Graafwerkzaamheden Urkerveld afgerond
facebooktwitteryoutube