Flevoland redelijk getroffen door de impact van corona op de werkgelegenheid

zo 07 jun 2020, 10:40 UUR

De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid is groot, verwacht UWV. De arbeidsmarktregio Flevoland is meer dan gemiddeld getroffen. Vooral in Groot-Amsterdam en Zuidoost-Nederland lijkt de arbeidsmarkt de coronacrisis te voelen. In Groningen en Drenthe is het verwachte verlies van werkgelegenheid het kleinst.

Dit blijkt uit een analyse van UWV over de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid in 35 arbeidsmarktregio’s. De terugloop van werk in een regio, hangt voor een groot deel af van de aard en samenstelling van de werkgelegenheid. Regio’s met veel werknemers in de sectoren horeca en zakelijke dienstverlening (zoals uitzendbureaus) zien de werkgelegenheid harder teruglopen dan regio’s met veel werknemers in de sectoren zorg & welzijn en openbaar bestuur, waar het werk nog steeds toeneemt.

Impact coronacrisis regio Flevoland

De uitzendbureaus en horeca in deze regio zijn het meest zwaar getroffen, net als overal in Nederland. Een derde van alle werknemers werkt in zwaar getroffen sectoren. Ook een sector als de exportgerichte industrie voelt de pijn. In Flevoland werkt bijna 8% van de werknemers in deze sector. Omdat het aandeel flex laag is (17%), lopen ook werknemers met een vast dienstverband risico van baanverlies. Voor de regio belangrijke sectoren als Groothandel en Transport & Logistiek worden minder geraakt door de crisis.

Groei in zorg, overheid en post & koeriers

In deze drie sectoren, waarin 39.400 mensen werkzaam zijn, wordt een groei verwacht. Dit is 23 % van de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio. Verreweg de meeste mensen werken in zorg en welzijn; 25.100 werknemers. Het openbaar bestuur is goed voor de werkgelegenheid van 13.200 mensen en de sector post en koeriers telt in Flevoland 1.100 werknemers.

Afbeelding Flevoland redelijk getroffen door de impact van corona op de werkgelegenheid
facebooktwitteryoutube