Een maaltijdbox met Flevoland in de hoofdrol

zo 18 okt 2020, 09:32 UUR

Dronten - Wat begon als een idee voor een landwinkel op de velden bij Dronten, is geëindigd in een nieuwe maaltijdbox: Flevo’s Weelde.

In de hoofdrol lokale, Flevolandse producten die door chef-kok Peter Lute omgetoverd worden tot een 3-gangen menu. Het doel? Heel Nederland kennis laten maken met hoe mooi, hoe bijzonder en hoe lekker de polder is.

Initiatiefnemer Laurens Wognum kan niet wachten tot de eerste boxen uitgedeeld worden. Eind oktober gaan de eerste bestellingen de deur uit en kan heel Nederland de polder proeven. ‘Er wordt nog wel eens denigrerend over Flevoland gesproken en dat is onterecht’, laat Wognum weten. Volgens de initiatiefnemer heeft Flevoland de allerbeste grond van Europa en moeten we daar zuinig en trots op zijn. ‘De polder is enorm voedingsrijk en dankzij de nieuwe generatie boeren is er ontzettend veel te zien, leren en proeven.’
       

Foodbox

Het was een van die boeren die hem het idee om een eigen landwinkel te beginnen aandroeg. Bij Wognum begon het te borrelen qua ideeën en al snel was hij erover uit. Een foodbox was het antwoord. Helemaal hip. En helemaal van deze tijd. Maar ja, er zijn al zoveel maaltijdboxen. Wognum besloot het daarom anders aan te pakken.

Ingrediënten importeren was een no-go. Seizoensgebonden producten direct van het land de oplossing. Nu alleen nog een chef-kok die de menu’s kon samenstellen. Dat werd uiteindelijk chef-kok Peter Lute, die zich momenteel aan het oriënteren is in Flevoland.

Naast het samenstellen van de maaltijdbox richt Flevo’s Weelde zich ook op evenementen. Wie een box bestelt krijg een ticket voor een evenement cadeau. Afgelopen maand stond die in het teken van de aardappel.


Seizoensgebonden

‘We houden het seizoensgebonden en daarom organiseerden we afgelopen maand een dag in het teken van de aardappel’, vertelt Wognum vol enthousiasme. Kinderen mochten met de trekker het land op om de aardappels zelf te rooien en er daarna Lute patat van zien maken.

Dat het ondanks corona een succes werd, had Wognum niet verwacht. ‘We hadden eigenlijk alleen familie en vrienden verteld over de maaltijdbox en het evenement, maar er kwamen meer dan tachtig mensen kijken.’

Ook de minimarket met bieten, uien en appels werd een groot succes. ‘Die was snel leeg’, vertelt Wognum lachend. Momenteel komen de producten van boeren rondom Dronten, maar Wognum ziet uitbreiding wel zitten. Niet alleen voor de maaltijdbox, maar ook voor de evenementen.


Samenwerken

‘Steeds meer boeren gaan over op high-tech en het zou leuk zijn om de consument daar meer over te vertellen en te laten zien’, is Wognum stellig. Ook een samenwerking met de provincie of de gemeentes sluit de initiatiefnemer niet uit.

Voor Flevo’s Weelde is gekozen voor een vegetarisch menu. Vanwege duurzaamheid eten mensen volgens Wognum steeds minder vlees. Daar spelen zij op in. Al kan men nog wel kiezen voor een toevoeging van vlees of vis. Peter Lute maakt alles klaar, zodat de klant het menu alleen nog maar hoeft op te warmen. Meer informatie en bestellen van de maaltijdbox kan op flevosweelde.nl


Bron: NDC Mediagroep
Afbeelding Een maaltijdbox met Flevoland in de hoofdrol
facebooktwitteryoutube