CDA: Urk bouwt veel te weinig woningen

zo 25 okt 2020, 09:01 UUR

Urk - De CDA-fractie in de gemeenteraad van Urk vindt dat er veel te weinig woningen per jaar gebouwd worden op Urk om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen. Ze trekt aan de bel bij het college.
De gemeente Urk gaat er tot nu toe vanuit dat met de bouw van circa 100 woningen per jaar aan de behoefte wordt voldaan. Voor de wijk Schokkerhoek zijn vanaf  2020 tot 2040 in totaal 1800 woningen gepland. Dat zijn er maar 90 per jaar, rekent het CDA voor. Volgens het CDA zijn er wel 175 woningen per jaar nodig.

 
'Als we de geboortecijfers bekijken vanaf 1995, de categorie die nu een woning nodig heeft, dan ligt dat tussen de 350 en 400. Als die inwoners allemaal een relatie met Urkers krijgen, dan zou je alleen al voor die categorie gemiddeld 175 woningen per jaar moeten bouwen. Als we kijken naar de bevolkingsopbouw, dan telt Urk 3.500 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Ook dan kom je uit op 1.750 woningen voor de komende tien jaar.'
 
'Als ze met een ‘vreemde’ trouwen en op Urk gaan wonen dan stijgt dit aantal. Dat geldt ook voor mensen die vrijgezel zijn en op zichzelf gaan wonen', voegt het CDA er in de brief aan toe.  Ook wijzen de christen democraten op andere demografische aspecten die van invloed zijn op de woningbehoefte, zoals het toenemend aantal scheidingen, arbeidsimmigranten en mensen van buiten die zich op Urk willen vestigen.
 
De conclusie van het CDA is dat minstens 175 woningen per jaar nodig zijn om aan de behoefte te voldoen, met zelfs nog een veelvoud hiervan in de eerste jaren om de achterstand weg te werken. Ze roept het college op hier rekening mee te houden in de woonvisie.


Bron: NDC Mediagroep
Afbeelding CDA: Urk bouwt veel te weinig woningen
facebooktwitteryoutube