CDA en GroenLinks willen gescheiden afvalbakken in centrum

zo 19 jan 2020, 20:06 UUR

De fracties van CDA en GroenLinks in de gemeente Noordoostpolder komen tijdens de raadsvergadering van 27 januari met een motie om gecombineerde afvalbakken in het centrum te plaatsen.


Volgens beide fracties valt er op het gebied van het scheiden van afval nog veel winst te behalen in onze gemeente. Sinds 2015 is in de Noordoostpolder het restafval in de grijze container gedaald van gemiddeld 240 kg per persoon naar 140 kg. Voorstel van het college is om dit in 5 jaar te laten dalen naar 60 kg per persoon per jaar. De ambitie van de landelijke overheid is om in 2025 terug te gaan naar 30 kg restafval per persoon.
We zien dat in de huidige grijze container nog veel afval zit wat in de groene, papier of plastic container kan en hoort. Meer dan 100 kg van de huidige 140 kg in de grijze container zijn grondstoffen die niet verbrand zouden hoeven worden maar herbruikbaar zijn.

In 2019 is de verbrandingsbelasting vanuit de overheid per ton gestegen van    € 13,21 per/ton naar 32,12 per ton. Bij de huidige levering van rond de 6500 ton per jaar is dat een extra kostenpost van rond de € 120.000. Herbruikbare grondstoffen leveren de gemeente geld op. Als alle inwoners in onze gemeente het afval goed gaan scheiden kunnen we zakken naar 2500 ton restafval in de grijze container.  Daarmee besparen we aan verbrandingskosten en verbrandingsbelasting zo een paar ton aan geld meent CDA-fractievoorzitter Johan Goos.
Beide fracties willen dat inwoners gestimuleerd worden hun afval beter te scheiden. Om dat te bevorderen willen CDA en GroenLinks dat er gecombineerde afvalbakken worden geplaatst in de openbare ruimtes waar veel mensen komen, zoals in het centrum van Emmeloord en mogelijk andere strategische plekken. Op die manier kan de gemeente het goede voorbeeld geven en afvalscheiding in de openbare ruimte faciliteren.

“Als je gedrag van mensen wilt beïnvloeden moet je communiceren, dat kun je met papier maar ook fysiek in de openbare ruimte” aldus Johan Goos van CDA Noordoostpolder. Volgens fractievoorzitter Hylke Hekkenberg van GroenLinks helpen gescheiden afvalbakken in het centrum om mensen te stimuleren om thuis en op hun werk hun afval ook beter te scheiden.


Door dezelfde kleurcode te gebruiken als de containers thuis moeten de bakken goed herkenbaar zijn.

Afbeelding CDA en GroenLinks willen gescheiden afvalbakken in centrum
facebooktwitteryoutube