Boerenprotest op De Deel in Emmeloord

zo 12 jul 2020, 08:16 UUR

De Deel in Emmeloord was woensdagavond 8 juli het decor van protesterende boeren uit Noordelijk Flevoland.
De pas afgekondigde maatregel om vanaf september geen eiwitrijk krachtvoer te voeren aan de koeien heeft de boeren na de stikstofmaatregelen van vorig jaar opnieuw in actie gebracht. Vanaf 1 september moet de tijdelijke regeling van vier maanden bijdragen aan een lagere stikstofdepositie om de vergunningverlening voor onder andere de bouw weer los te trekken.
Melkveehouders mogen in die periode geen eiwitrijke krachtvoeders op het bedrijf hebben.
‘En dat pikken we niet’, zegt Hennie van de Burgwal uit Noordoostpolder, een van de actievoerende boeren. De maatregel is niet gezond voor de koe en al helemaal niet voor kalveren die zodoende te weinig weerstand opbouwen.

Om die reden voeren de boeren actie en schuwen ze ook wegblokkades niet. De actievoerende boeren van Famers Defense en Agractie in Noordelijk Flevoland wilden een nette actie en trokken woensdag onder het motto ‘De boeren hebben er de balen van’ met tweehonderd man naar De Deel in Emmeloord.
De gemeente was op de hoogte gesteld van de actie. ‘Als de boeren beloofden het pas vernieuwde plein niet vernielen met hun tractoren’, mocht het doorgaan. Wethouder Wiemer Haagsma was aanwezig, maar sprak de boeren niet toe. De politie was aanwezig, maar de manifestatie verliep vreedzaam. 
Van de Burgwal had nog wel meer boeren op De Deel verwacht. De polder mag dan een agrarisch gebied zijn, veel veeteelt is er niet. Peter Weevers van Agractie sprak vanaf een rijdend podium de boeren toe.

Bron: NDC Media


Afbeelding Boerenprotest op De Deel in Emmeloord
facebooktwitteryoutube