Bibliotheken zoeken dichters

zo 29 nov 2020, 09:33 UUR

Gedichtenwedstrijd van FlevoMeer Bibliotheek in 2021 ‘Samen’

Van 28 januari t/m 3 februari vindt de Poëzieweek plaats en in het kader daarvan organiseren de verschillende vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek samen een gedichtenwedstrijd. De wedstrijd vindt volledig online plaats, zodat deze onafhankelijk van de status rondom corona toch door kan gaan. Om mee te doen, sturen dichters uiterlijk 6 januari 2021 een gedicht rondom het landelijke thema ‘samen’ naar m.jansen@flevomeerbibliotheek.nl. Een vakjury kiest vervolgens een shortlist. De dichters op deze shortlist krijgen daarna een week de tijd om een presentatievideo aan te leveren, waarop het publiek online kan stemmen. Tijdens een live-event op donderdagavond 28 januari kiest de vakjury, met meeweging van de publieksstem, uiteindelijk de winnaar. Kijk voor de volledige reglementen op www.flevomeerbibliotheek.nl.

De prijs
Een vakjury beoordeelt alle ingezonden gedichten en kiest een shortlist van tien dichters uit. De dichters op de shortlist krijgen vervolgens de kans om hun gedicht te presenteren aan het publiek en de vakjury. De uiteindelijke winnaar van de wedstrijd krijgt een zilveren hanger en een plek op het podium van poëziefestival Sunsation.

Een presentatievideo
‘Omdat een voordrachtavond in de bibliotheek wat spannend is in tijden van corona, hebben we ervoor gekozen om de presentatie van de gedichten online te laten plaatsvinden,’ legt bibliotheekmedewerker Marijke Jansen uit. ‘Dit zorgt bovendien voor inclusie van burgers, omdat nu ook mensen mee kunnen doen die slecht ter been zijn of die ’s avonds liever de deur niet meer uit willen.’ Voor het onderdeel ‘voordragen’ leveren de deelnemers dit jaar namelijk een video aan. ‘We hebben gekozen voor de vorm video, omdat je het presenteren dan ook gemakkelijk breder kan trekken,’ legt Jansen uit. ‘Denk aan een video waarin de dichter het gedicht voordraagt, zingt of rapt. Het kan echter ook een mooie gemonteerde videoclip zijn waarbij het gedicht als voice-over wordt voorgedragen. Van alles is mogelijk!’ Jansen voegt daaraan toe: ‘Bovendien zorgt het delen van deze video’s er ook voor dat meer mensen de kans krijgen om de geschreven gedichten te zien of horen, waardoor de poëziebeleving met deze vorm ook breder beschikbaar is.’ De video’s komen uiteindelijk op de website van FlevoMeer Bibliotheek te staan, zodat het publiek mee kan stemmen, maar ze worden ook beoordeeld door de vakjury. ‘De vakjury kijkt naar verschillende criteria, zodat  niet degene met de duurste apparatuur automatisch wint,’ voegt Jansen toe. De vakjury kiest uiteindelijk, met meeweging van de publieksstem, de winnaar.  

Over de wedstrijd
Al jarenlang organiseerde FlevoMeer Bibliotheek Lelystad tijdens de Poëzieweek de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd, met op Landelijke Gedichtendag de voordrachtavond waarop ook de winnaar bekend gemaakt werd. Bij de komende editie, de elfde alweer en waarbij het thema heel toevallig ‘samen’ is, slaat vestiging Lelystad de handen ineen met de andere vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek. Daarmee wordt de wedstrijd nog spannender!

Afbeelding Bibliotheken zoeken dichters
facebooktwitteryoutube