Afscheidsexpositie Joop Masséus

zo 21 jun 2020, 08:05 UUR

Joop Masséus sluit na de zomer de galerietuin ‘de witte boerderij’ aan de Espelerweg in Emmeloord. “Het is mooi geweest!”, zegt zijn vrouw en ‘manager’ Netty. Twee jaar geleden stopten ze al met de grote jaarlijkse culturele happening ‘Kunst in de Tuin’. Na een herseninfarct bij Netty en een tia bij Joop zijn ze langzaam weer opgekrabbeld. Deze gebeurtenissen deden hen besluiten om afscheid te nemen van hun galerietuin.
Nog één keer willen ze, op zaterdag 27 en zondag 28 juni, hun tuin openstellen. “Na 60 jaar schilderen is dit mijn laatste grote en zeer bijzondere expositie.” zegt Joop. “Al mijn denken en doen als theatermaker, dichter en schilder is in deze expositie samengevat.”

De expositie, te bezichtigen via een 400 meter lange kunstroute door prachtige tuinkamers en over bosweggetjes, bestaat uit twee delen. Het eerste deel, getiteld ‘Wat is de zin van ons leven’, geeft een overzicht van zijn gevarieerde schilderscarrière en ontwikkeling van zijn beschouwing van het leven. Het tweede deel, ‘Afscheid van ’n schilder’, bevat veel, divers werk dat voor spectaculaire opruimingsprijzen wordt aangeboden.

De titel ‘Wat is de zin van ons bestaan’ is geïnspireerd door het gelijknamige manifest dat Joop schreef. “In deze expositie wil ik dit verbeelden via metaforen. Kunst kan geheimen onthullen. Kunst kan aanklagen. Via kunst heb ik het leven geleerd.”

Joop is heel zijn leven erg maatschappelijk betrokken geweest. “Ik ben in mijn denken, dus ook in mijn schilderen sterk beïnvloed door mijn theatertijd als freelance docent, regisseur en acteur, met altijd als ondertoon ‘bewustwording’. Via geëngageerd documentair theater was ik bezig met het ontwikkelen van een bewuste mens. Met het aanscherpen van eigen kritisch vermogen en afzetten tegen dogmatisch denken. Werken aan een andere maatschappij, niet alleen geleid door de macht van de sterkste.” In zijn manifest uit 2020 verwoordt hij dit als volgt: “De evolutiebouwsteen ‘mens’ kan keuzes maken om zo het harde maatschappijsysteem positief te doorbreken.”

In verband met corona moesten er veel maatregelen genomen worden om deze laatste expositie te kunnen verwezenlijken: o.a. regulering van aantal bezoekers, waarborgen van onderlinge afstand en werken met ’time-blocks’. Geïnteresseerden dienen zich dan ook vooraf aan te melden. Dagelijks: ’s morgens van 11.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 17.00 tot 18.00 uur. Tel. 0527 621892 of via E-mail: jnmasseus@outlook.com. 
Bij slechte weersomstandigheden of overbelangstelling zal de expositie herhaald worden op 4 en 5 juli.

Afbeelding Afscheidsexpositie Joop Masséus
facebooktwitteryoutube