Actiecomité lanceert petitie en website tegen de Tong van Lucifer

zo 19 apr 2020, 10:06 UUR

Door de stormen Ciara en Dennis is het kunstwerk “De Tong van Lucifer”  aan de Knardijk scheef komen te hangen.

De provincie staat nu voor een keuze: reparatie van het beeld of definitieve verwijdering. Het actiecomité “Weg Met De Tong”, gevormd door omwonenden en gesteund door de ChristenUnie en de SGP, wil dat de provincie het kunstwerk definitief verwijdert.   

De Tong van Lucifer wordt al geruime tijd als zeer onprettig ervaren door de christelijke agrariërs die ernaast wonen en door vele andere gelovige Flevolanders. Het beeld zou volgens de kunstenaar, Ruud van de Wint, de tong van Lucifer symboliseren die de hemel likt om God uit te dagen. Dat een kunstwerk met deze symboliek gefinancierd wordt vanuit gemeenschapsgeld is voor het actiecomité onbegrijpelijk. Ten tijde van corona zou het mooi zijn als kunst mensen bij elkaar brengt, in plaats van uit elkaar drijft.  

Door allerlei vernielingen in het verleden heeft het kunstwerk al 300.000 euro aan reparaties en beveiliging gekost. De aanstaande reparatie gaat waarschijnlijk opnieuw in de tienduizenden euro’s lopen. Op basis van eerdere reparaties valt te verwachten dat het bedrag zelfs richting de 100.000 euro gaat. Met een stevige recessie voor de deur lijkt investering in een kunstwerk dat telkens opnieuw kapotgaat, geen logische keuze.

Het actiecomité realiseert zich dat tijdens de coronacrisis dit kunstwerk niet het eerste is waar Flevolanders zich zorgen over maken, maar voelt zich gedwongen toch actie te ondernemen, omdat aankomende Provinciale Statenvergadering de toekomst van het beeld bediscussieerd wordt en heeft een petitie gelanceerd.

Het comité roept alle Flevolanders op de petitie tegen de Tong van Lucifer nu te tekenen.


Afbeelding Actiecomité lanceert petitie en website tegen de Tong van Lucifer
facebooktwitteryoutube