100 Jaar radio op Omroep Flevoland

zo 03 nov 2019, 17:00 UUR

Omroep Flevoland staat woensdag 6 november uitgebreid stil bij 100 jaar radio; op die dag is het precies 100 jaar geleden dat de allereerste geregelde radio-uitzending te horen was.
 
Het was ingenieur Hanso Idzerda die de eerste radio-uitzending vanuit een studio in Den Haag realiseerde. Idzerda was een technicus, een ingenieur, die niet alleen een zendapparaat ontwikkelde maar ook een officiële zendvergunning kreeg toegewezen waardoor hij heel veel mensen, zelfs buiten de landsgrenzen kon bereiken. Zijn allereerste zender is nog te zien in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Omroep Flevoland staat 100 jaar later uitgebreid stil bij dit heuglijke historische feit en gebruikt daarbij een Flevolandse invalshoek. Zo is er een terugblik op het radiopiratenverleden in Flevoland en wordt een Flevolandse Top 40 uitgezonden, samengesteld door luisteraars en kijkers. Ook zijn oud Flevolandse radiotalenten te gast, zoals Menno de Boer, ooit begonnen bij Radio Lelystad, vervolgens presentator bij Omroep Flevoland en nu radiodirecteur bij Radio 538. Daarnaast een gesprek met een Almeerse zeezenderfan die strijdt voor het behoud van het zendschip van Veronica (Norderney). Verder staat een bezoek gepland aan de enige ziekenomroep van Flevoland die nog uitzendt vanuit een ziekenhuis (Almere) en mogen verse talenten van lokale omroepen laten horen hoe goed ze kunnen presenteren. 
 
De gehele dag wordt op woensdag 6 november in de reguliere programma’s aandacht besteed aan 100 jaar radio, van ’s morgens 6.30 uur tot ’s avonds 18.30 uur. Omroep Flevoland is op gezette tijden ook te beluisteren op RTV527. Via de ether (105.2 FM), ZIGGO kanaal 47 en KPN kanaal 1335. Kijk hiervoor naar onze programmering.

Afbeelding 100 Jaar radio op Omroep Flevoland
facebooktwitteryoutube